Učimo se abecede na preprost način

Učimo se abecede na preprost način. Nekateri otroci se črk in povezovanja črk v besede ter tako procesa branja naučijo kar tako, mimogrede. Običajno jih že v predšolskem času zanima, kaj kje piše – pa naj bo to naslov v časopisu, ki ga bere očka, napis na reklamnem panoju ob cesti ali pa opomnik, ki ga ima mamica v svojem notesniku. Nekaterim otrokom je svet besed blizu in znanje iz knjig kar srkajo in ga vpijajo, ne da bi se moral kdo zelo truditi za to.

Najboljši zgled smo lahko starši ob vsem tem tako, da sami beremo in da so knjige povsod v našem domu, otrokom pa priskrbimo otroške knjige, ki so zanimive tako po videzu kot po vsebini. Tako bo otroka prav magično povleklo v svet knjig, črk in branja.


Niso pa vsi otroci enaki. Nekatere knjige sploh ne zanimajo, razen, če je potrebno z njimi kaj podložiti ali zgraditi. Radi poslušajo pravljice, vendar jih ne želijo prebirati sami. Tudi prav. Lepo je, da smo različni in zelo osvobajajoče, ko lahko to starši, še zlasti če so sami pravi knjižni molji, sprejmejo.


Veliko otrok tudi ob vstopu v prvi razred še ne pozna vseh črk, le črke svojega imena, in seveda še ne bere. Znanja o besedah se pričnejo učiti počasi, svojemu razvoju primerno, skozi igro. Obstaja namreč veliko praktičnih in za otroške oči zelo privlačnih pripomočkov, s katerimi se otroci, ki se prvič srečujejo z abecedo, naučijo zaporedja in oblike črk.

Spletna trgovina Pisana grafika med svojimi izdelki za šolo ponuja zelo kvaliteten in odlično zasnovan pripomoček – plakat abecedo. Vsaka črka na plakatu je predstavljena s predmetom ali živaljo, ki se pričenja s črko, ki jo želimo naučiti. A kot avto, B kot balon in tako naprej do ž kot želva. Otroci opazujejo predmete in živali na plakatu ter si jih zapomnijo. Z njihovo pomočjo za vselej osvojijo določeno črko abecede, kar je odličen začetek procesa usvajanja branja in pisanja.


Majhni otroci se ne zmorejo zbrati za dolgo časa, zato je pri njih dolgotrajno učenje na pamet, brez smisla. Raje jim pisan plakat z črkami abecede, obesimo v prostor, kjer preživljajo prosti čas in se igrajo. Skozi igro in opazovanje, se bodo črk in abecede naučili mimogrede. Na enak način se lahko malo starejši otroci naučijo tudi malih tiskanih, pisanih črk in celo črk abecede tujih jezikov, ki vsebujejo črke, ki jih slovenski jezik ne pozna.


Plakat ABECEDA popestri vsako otroško sobo ali otroški igralni kotiček s pisanimi barvami in privlačnimi grafikami. Najbolje je, da z njim opremimo steno že v času, preden naš otrok vstopi v šolo. Predvsem pa ga z učenjem takrat ne silimo, temveč dopustimo, da po znanju abecede otrok zahrepeni sam, mi pa smo ob njem zato, da mu širimo obzorja in odgovarjamo na vprašanja, ko nas otrok prične spraševati o svetu okrog njega.